Waar kunnen vrijwilligers terecht?

Workshops voor taalmaatjes

In De Sluis Noord en Zuid!

Kijk op de HOME pagina voor de openingstijden.

Kom een keer langs en vraag naar een van beide coördinatoren Tine of Thara. Je krijgt dan een rondleiding en ze laten je zien wat je kan betekenen voor nieuwkomers.
Nieuwkomers en vrijwilligers zijn van harte welkom.

LET OP: Gedurende schoolvakanties is de Sluis gesloten!

 


Aanmelden als vrijwilliger

Alle hulp is welkom. We zoeken vrijwilligers voor onder meer koffie/thee en taalontmoeting, het organiseren van activiteiten en hulp bij Social Media en de website.
Wil je reageren, mail dan naar info@taalcafedesluis.nl (klik op emailadres om direct te mailen).

Heb je een leuk (eenmalig) plan in gedachten voor een activiteit waarbij je zelf een rol wilt spelen, aarzel dan niet en neem contact op met coördinator Tine of Thara. Nieuwe ideeën zijn van harte welkom. Gezamenlijk kijken jullie of plannen realiseerbaar zijn!


In de Boekenweek 2017 hebben nieuwkomers en vrijwilligers een stukje geschreven over wat de Sluis voor hen betekent. Deze hartverwarmende, verrassende verhalen zijn gebundeld in ‘het Sluisboek’. Wethouder Rita Visscher ontving het eerste exemplaar, en nu is de online versie voor iedereen beschikbaar! Ga ervoor zitten, houd de tissues gereed en lees waar we het allemaal voor doen. SAMEN.

Sluisboek 3e editie


Geschiedenis van de vrijwilligerslocaties

Oude vrijwilligerslocaties: 

De Sluis 3.0 is gesloten per juli 2019

De Sluis 3.0 in de Honig fabriek was van korte duur. Per juli 2019 werd de huur alweer opgezegd. Na een intensieve zoektocht en vele gesprekken later zijn er na de zomer van 2019 2 locaties geopend: De Sluis Noord in buurtcentrum de Lorzie in Wormerveer, en de Sluis Zuid weer naast VWN aan de Jufferstraat 6. Zowel nieuwkomers als vrijwilligers vonden dit een fijne locatie. In Noord was er al langer behoefte aan een Sluis in die omgeving. Zodoende zijn er vanaf oktober 2019 weer 5 dagdelen taal en ontmoeting op 2 locaties.

De Sluis 2.0 is gesloten per februari 2019

Van 8 september 2017 t/m februari 2019 was er op de Jufferstraat 6 naast Vluchtelingenwerk (VWN) in Zaandam een vrijwilligerslocatie. Gedurende 5 dagdelen per week konden nieuwkomers daar met Zaankanters extra Nederlands oefenen. Bovendien werden talrijke andere activiteiten aangeboden, zoals sollicitatietrainingen, ehbo workshops, meet & eat, taal en teken, watergewenning etc. Zie elders op deze website de jaarverslagen van 2017 en 2018. Na 1,5 jaar was het tijd voor een nieuwe locatie, samen met een andere partij (stichting Rock the Kasbah) om een meer toekomstbestendige Sluis mogelijk te maken, en de openingstijden beter af te stemmen op de bezoekers. De Sluis 2.0 was beperkt open vanwege de gedeelde locatie met inburgering van VWN. Op woensdag 3 april 2019 wordt de Sluis 3.0 feestelijk geopend!

De Sluis 1.0 is gesloten per juni 2017

Van 12 juli 2016 t/m juni 2017 was er in de Achtersluispolder in Zaandam een vrijwilligerslocatie. Een feestelijk moment dat werd voorafgegaan door een aantal weken hard werken door een groep bevlogen vrijwilligers. Zij hebben de ruimtes omgetoverd tot een gezellig geheel waarin iedereen zich prettig voelt. Tijdens het officiële openingsmoment door wethouder Rita Visscher werd de naam van de locatie bekend gemaakt. Iedereen is vanaf nu welkom in De Sluis.

In de Sluis zijn dagelijks van 14.00 – 16.00 uur vluchtelingen welkom voor ontmoeting met vrijwilligers, om taallessen te krijgen, een praatje te maken en een kop koffie te drinken. Er vinden op dit moment lessen plaats volgens rooster. Gezien de belangstelling van de vluchtelingen wordt er vanaf 19 april 2017 ook lesgegeven op de woensdagochtend van 10.30-12 uur.

Pol-locatie ‘de boot’ is gesloten per juni 2017

Zo’n 12 vrijwilligers organiseerden activiteiten op de locatie. Er was bijvoorbeeld een heus kledingwinkeltje, er werden taallessen gegeven en er werd met bewoners gewerkt aan een moestuin. Ook was er een knutsel/ taalgroep van vrouwen voor vrouwen. Daarnaast waren er verschillende sportactiviteiten waaraan mannen en vrouwen konden deelnemen. Ook praten met vluchtelingen was een belangrijke onderdeel van het werk, er was altijd behoefte aan een gesprek en vooral: een luisterend oor. Zo af en toe waren er bijzondere activiteiten; op 10 juni 2016 vond er bijvoorbeeld een jongleerworkshop plaats.

De koffiebrigade noorderkerk

De koffiebrigade in de Noorderkerk

De Noorderkerk is per 1 juli 2016 gesloten

Vrij snel na de komst van de eerste vluchtelingen in Zaanstad opende de Protestantse gemeente de Noorderkerk. In de daaropvolgende maanden was de kerk voor honderden vluchtelingen DE plek voor ontmoeting, gezelligheid, taallessen en festiviteiten. Na het sluiten van de opvang in het park kwam er een einde aan deze enerverende periode waaraan vluchtelingen en vrijwilligers veel goede herinneringen bewaren. Ook de taallessen in de dependance Ichtuskerk zijn  inmiddels beëindigd.

De Poort (Hembrugterrein) is per 1 maart 2016 gesloten

In december 2015 werd er een derde opvanglocatie gecreëerd op het Hembrugterrein voor nog eens 600 vluchtelingen. Projectburo Hemburg stelde haar oude kantoorpand deels beschikbaar als ontmoetingsruimte. Ruim 100 vrijwilligers hebben hier vanaf eind december tot medio februari elke dag (zowel ‘s ochtends als ‘s middags) taallessen gegeven en in het weekend activiteiten georganiseerd. Na het sluiten van de opvang op het Hembrugterrein kwam er ook een einde aan deze deze vrijwilligerslocatie.

Informatie over de Sluis

Ik wil helpen

Je kunt veel betekenen voor een vluchteling. Vrijwilligers maken het verschil. Je bent heel welkom om initiatieven te ondersteunen of zelf een initiatief op te zetten. Elke dag of een keer per maand, vluchtelingen leren je graag kennen. Jij hun ook?

Share This
UA-76429440-1